Assalamualaikum & salam buat semua pembaca blog Figemmo. Beribu kemaafan dipinta kerana sudah bersawang blog ni tanpa sebarang update. Pelbagai persiapan dilakukan dalam usaha menjadi full time baker ni tambahan lagi saya sedang membina 2 jenama produk bakery iaitu Figemmo & Baking Queen (JV bersama sahabat saya Catriona Ross).
Alhamdulillah baru sekarang dapat meluangkan kembali masa untuk berkongsi info dengan sahabat semua. Rindu teramat sangat sebenarnya untuk blogging ni.
Hari ini saya nak berkongsi sedikit teknik tampalan edible image pada kek. Jangan sesekali kita menampal terus edible image di atas frosting kek kerana kebarangkalian untuk edible image tu berkedut & berfelembung adalah sangat tinggi terutamanya edible image yang besar.
Untuk mendapatkan tampalan yang kemas dan cantik, kita perlu meletakkan white chogolate yang telah dicairkan secara double boiler di sebelah belakang edible image tersebut. Ratakan white chocolate di seluruh imej & tunggu sehingga ia mengering. Boleh diletakkan di dalam peti sebentar untuk mempercepatkan proses pengeringan. Ok..selamat mencuba ya!! Ini contoh kek edible image yang saya buat.. :-)
No comments:
Post a Comment