Wednesday, 6 November 2013

Resipi Kek Span Coklat

Assalamualaikum semua. Kek span adalah paling penting kerana daripada kek span kita boleh membuat pelbagai jenis kek. Ia merupakan asas dalam pembuatan kek. Di sini saya ingin kongsikan resipi kek span coklat:

Bahan2:
200gm tepung superfine
50gm serbuk koko
25gm ovalette
350gm telur (6 biji telur A)
250gm gula kastor
100ml air @ susu uht
1/2 sudu teh emulco coklat
110gm mentega cair @ minyak masak

Cara membuatnya:
- satukan gula, ovalette, telur, tepung & serbuk penaik
- pukul kelajuan perlahan untuk sebatikan adunan & tukar kelajuan tinggi selama 8 minit hingga adunan kembang dan gebu
- air/susu dan emulco coklat disatukan dan dituang ke dalam adunan. Masukkan koko dan pukul lagi selama 3 minit kelajuan sederhana
- tuangkan mentega atau minyak masak dan gaul perlahan hingga sebati
- tuang dalam tin pembakar 9 inci dan bakar hingga masak selama 45 minit pada suhu 180 darjah celcius.

Nota: Terbalikkan kek apabila masak supaya permukaan kek tidak mendap.


No comments:

Post a Comment