Assalamualaikum & salam sejahtera semua...bertemu kembali kita di tahun baru 1435H ini...semoga tahun baru ini membawa 1001 kejayaan, kebaikan, kesihatan & kekayaan utk kita semua...InsyaAllah. Kali ini saya ingin berkongsi tips paling asas dalam baking. Antaranya:
(1) Telur
Belilah di pasar basah / pasar malam untuk mendapatkan telur yang segar. Ini kerana ramai yang membeli di pasar di bandingkan di kedai2 runcit. Belilah telur gred A untuk membuat kek tetapi jangan gunakan telur yang besar untuk membuat biskut kerana khuatir terlebih cair mengakibatkan kita menambah tepung yang akhirnya menyebabkan adunan kita keras.
(2) Mentega
Pastikan berada pada suhu bilik. Jangan gunakan mentega yang keras. Mentega yang keras perlu dipikul dengan lebih kuat dan sekiranya terlebih pukul boleh menyebabkan ianya berminyak. Mentega yang berminyak akan mengakibatkan biskut bantat.
(3) Keadaan Oven
Hendaklah dipanaskan terlebih dahulu sebelum kek/biskut dimasukkan ke dalam oven. Loyang hendaklah di letakkan di tengah2 oven & menggunakan suhu seperti yang tercatat pada resipi. Gunakan api atas & bawah untuk memastikan kek & biskut masak rata.
(4) Menyimpan Kek & Biskut
Pastikan kek dan biskut betul2 sejuk sebelum disimpan. Untuk biskut, simpanlah didalam bekas kedap udara & ditaburkan sedikit gula pasir kasar untuk memastikannya kekal garing. Kek pula perlu disimpan di dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment