Wednesday, 27 November 2013

Teknik Menghasilkan Cream Puff Yang Cantik

Assalamualaikum & salam sejahtera. Hari ini saya nak kongsikan bagaimana cara menghasilkan creampuff yang cantik & lembut. Petuanya mudah sahaja iaitu memastikan sukatan yang betul untuk semua bahan. Creampuff sepatutnya mengembang, berongga di dalamnya, kering dan ringan. 

Pastikan ketika membancuh tepung dengan cecair (mentega & air), mentega dah pun mencair sepenuhnya dan sudah mendidih. Kacau sehala sehingga doh tidak melekat pada periuk.

Pindahkan adunan dalam periuk tadi ke dalam mixer & pastikan ianya sejuk terlebih dahulu sebelum diputar & dimasukkan telur satu persatu ke dalamnya. Telur inilah yang membantu creampuff untuk naik dan membentuk rongga di dalamnya. 

Paipkan adunan & renjiskan sedikit air pada choux pastry ini. Fungsinya untuk menghasilkan wap air untuk membentuk rongga pada pastry.

Kemudian boleh lah dibakar dalam oven dengan suhu 200'C selama 25min.

Inilah hasilnya...tadaaaaa...

No comments:

Post a Comment